top of page
Yazarın fotoğrafıANIL YIGIT

Tanımlar

Milliyetçi olmak milletini, devletini sevmek mi anlamına gelir? Atatürkçü ya da bazıların tabiriyle Kemalist olmak ne anlama gelir? Anayasa nedir? Hukuk nedir? İyi bir vatandaş nasıl olunur? Birey olmak ne anlama gelir? İyi bir bireyin ödev ve sorumlulukları nelerdir? İyi bir eş, iyi bir aile babası veya annesi nasıl olunur? İyi bir işgören ya da iyi bir işveren nasıl tarif edilir? Bir işletmenin verimli çalışabilmesinde organizasyon kabiliyeti nasıl olmalıdır? Nasıl iyi yönetilen bir devlet olunur?


Öğrenciyken en öğrenilmesinden kaçınılan konular tanımlardır. Tanım yapmanın amacı konuyla ilgili kapsam ve sınır belirlemektir. O tanımları yapmadan konuyu dağıtmadan anlatmak, anlamak, icra etmek mümkün değildir.


Biz millet olarak yeni tanımlar yapmaktan ürkeriz ekseriya, yuvarlak, ortaya konuşuruz. Neden mi? Toplumun tepkisini çekmekten korkarız, başarısız görünmekten, hedef teşkil etmekten veyahut ta konu hakkında bilgimiz, görgümüz ve tecrübemiz sınırlı, konunun uzmanı değilizdir ya da belki de karakter özelliklerimiz ortaya çıkmak için yeterli değildir, yeterince girgin değilizdir. Belki de bütün beyaz koyunların arasında simsiyah gözükmekten korkarız, kendimizi öksüz ve yalnız hissetmekten! Çünkü herkes Mersin’e giderken tersini ispat etmek ve gitmek, özgüven, cesaret, bilgi ve metot, metot belirlemek için de tecrübe gerektirir…


Pozitif bilimlerde öne çıkmak kolaydır nitekim elinizde kapı gibi matematiksel ispat, yeterince gözlem ve her şeyden önemlisi bunu yapmak için metot bellidir ve evrensel olarak kabul edilir.


Oysa beşeri bilimlerde durum öyle midir? Evet, konu hakkında matematiksel ifadeler elde etmek için elinizde bir İstatistik, bir Ekonometri yardımcı metotları mevcuttur ancak tanımlamalar yaparken önden yargılı olmanız gereklidir ve yanlış tanımlamalar yaparsanız da, yanlış sonuçlar elde edip bunları doğruymuş gibi ispat etme olanaklarınız mevcut. Belki de bu yüzden negatif bilimler olarak adlandırılıyorlar.


Evet, karmaşık konulardan bahsetmek üzere sorular sormaya devam ediyorum. Soru/cevap metodu öğrenmenin en kolay metodudur nitekim!

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Uyku

Çocukluğuna döndü zaman; görüntüler ışık hızıyla yılları aştı. Bir Perşembe öğleden sonrası Ankara Yenimahalle'de bir askeri lojmanın 4....

İmkansız mı?

Dün Erasmus Üniversitesi (Rotterdam/Hollanda) MBA programı için 24 saatte hazırladığım 6 adet makaleyi okudum. Programın yıllık program...

O Sabah

Comentarios


bottom of page